6 nasvetov za močnejši imunski sistem

 

Imunski sistem je naravni obrambni mehanizem našega telesa. Bistvenega pomena je za naše zdravje, saj nas ščiti pred patogeni in onesnaževalci. Za dobro delovanje imunskega sistema ga moramo ohranjati močnega skozi vse leto.

 

Kako imunski sistem deluje?

Imunski sistem je izjemna celota bioloških procesov, ki potekajo v našem telesu, večinoma ne da bi to sploh opazili. Naš imunski sistem začne delovati, ko patogeni vstopijo v telo. To se zlahka pojavi zaradi suhe ali oslabljene sluznice v nosu, ustih, očeh ali bronhih, pa tudi zaradi majhnih razpok ali ran na koži. Imunski sistem je sestavljen iz visoko specializiranih celic in snovi. Nekatere od teh celic lahko neposredno prepoznajo škodljivi patogen in ga naredijo neškodljivega, medtem ko lahko druge proizvajajo protitelesa, ki označujejo patogene, da se lahko razgradijo. To so zapleteni procesi, ki jih običajno spremlja vnetje. Spominske celice v imunskem sistemu so sposobne proizvajati protitelesa proti patogenom, s katerimi se je telo že srečalo. Če se isti patogen vrne, spominske celice hitro proizvedejo protitelesa, še preden se pojavijo težave. Patogen se lahko nato uniči, ne da bi povzročil bolezen; temu se reče pridobivanje imunosti. Pojasnjuje tudi, zakaj v sezoni prehladov nismo nenehno bolni, tudi če ljudje smrkajo in kašljajo povsod okoli nas.

 

6 nasvetov za krepitev imunskega sistema

Vaš individualni obrambni sistem vas ščiti pred bakterijami in patogeni, krepitev njegove moči pa je dober način, da ostanete zdravi. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko aktivirate naravno obrambo svojega telesa in okrepite svoj imunski sistem.

#1 Uravnotežena prehrana

Zdrava prehrana krepi vaš imunski sistem. Poskrbite za kakovostno hrano: naj bo čim bolj sveža in po možnosti ekološko ali biodinamično pridelana v zdravih tleh. Vzpostavite zdrav, uravnotežen načrt obrokov. Pomembno vlogo igra tudi način prehranjevanja. Ali ste nanjo pozorni in jo cenite? Ali pa bi lahko ubrali bolj funkcionalen pristop k potešitvi lakote?

#2 Redna vadba

Tek, plavanje in druge oblike vadbe niso samo dobre za vas, ampak tudi za dobro počutje. Najbolje je, da svoje telo razgibate na prostem, na svežem zraku, s sprehodi ali kolesarjenjem. Vadba v zaprtem prostoru ima na nas drugačen učinek kot vadba na prostem, ki aktivira vse čute.

#3 Veliko sončne svetlobe

Izpostavljenost dnevni svetlobi je pomembna za tvorbo vitamina D v telesu, ki skrbi za dobro delovanje imunskega sistema. Sončna svetloba prav tako pomaga dvigniti vaše razpoloženje; občutek žalosti ali nejevolje namreč lahko oslabi tudi imunski sistem.

#4 Dovolj spanca

Pomembno je, da spimo dovolj, da se telo lahko regenerira in ​​da lahko imunski sistem pravilno deluje. Premalo spanja vodi do manjšega števila imunskih celic v krvi, ki bi sicer lahko zaznale in odstranile poškodovane celice. Na srečo lahko telo nadomesti občasne noči brez globokega spanca.

#5 Konstantna telesna temperatura

Za zdravje je pomembno tudi vzdrževanje stalne telesne temperature. Če imate pogosto mrzle noge, si privoščite tople kopeli za noge; topla stopala vplivajo na celoten organizem. A toplota ne prihaja le od zunaj – tudi stvari, ki vas navdihujejo, vas lahko dobesedno ogrejejo.

#6 Izogibajte se stresu

Ves dan si privoščite odmore za počitek in uživajte v trenutkih sprostitve ter kontemplacije, ne da bi vas ob tem motili hrup in živahna okolica. Naš ritem aktivnosti in počitka je prav tako pomemben kot naš ritem vdihov in izdihov ter naš ritem spanja in budnosti.

Dodaj odgovor

PREJMITE 15 % POPUST in se prijavite na naše e-novice
Prijavite se zdaj in prejmite 15% popust ob prvem nakupu. Ne zamudite te priložnosti in razvajajte svojo kožo z naravnimi izdelki.
Za še več vsebin nas lahko spremljate na družbenih omrežjih
PRIJAVITE SE
Strinjam se s pogoji
Ne hvala