Aluminij in deodoranti

Deodoranti brez aluminija so naravno učinkoviti – npr. v Weleda ponudbi lahko najdete samo takšne.

Nekateri deodoranti vsebujejo aluminij, ker ta zmanjšuje nastajanje znoja. Toda kako to deluje in kakšen aluminij se pri tem uporablja? Ali je aluminij škodljiv ali celo rakotvoren? Na vse to bomo odgovorili v današnji blog objavi.

Na nekaterih etiketah deodorantov so navedene sestavine INCI*, kot sta aluminijev klorohidrat ali aluminijev seskviklorohidrat. Da bi razumeli zakaj, je pomembno poznati razliko med deodorantom in antiperspirantom. Deodorant ne zavira znojenja, temveč preprečuje nastajanje smradu ali ga zakrije. Po drugi strani pa antiperspirant nadzoruje vonj tako, da zmanjša nastajanje znoja. Aluminij oziroma nekatere aluminijeve soli se uporabljajo za blokiranje por naših žlez znojnic za antiperspirantni učinek.

Aluminij ljudje absorbiramo predvsem preko prebavil, izločamo pa ga preko ledvic. Obstajajo znanstveni dokazi, da se aluminij ne kopiči v telesu, če so ledvice zdrave. Če pa je delovanje ledvic oslabljeno in izpostavljenost aluminiju traja, se lahko pojavijo simptomi zastrupitve.

Preveč aluminija lahko ovira tvorbo kosti pri ljudeh in morda ovira tudi druge procese v telesu, na primer vodi do nižje ravni kalcija in magnezija. Ni znanstvenih dokazov o povezavi med simptomi demence in povečanimi količinami aluminija v nevritičnih plakih, značilnih za Alzheimerjevo bolezen. Ti plaki so zunajcelične usedline v možganih; aluminij ima očitno povezavo s temi oblogami in se kopiči v njih.

Ni dokazov za to, da ima visok vnos aluminija s hrano (do 850 mg/kg telesne teže na dan v študijah na živalih) lahko kancerogeni učinek ali povzroči raka dojke.

Skupno se v različnih kozmetičnih izdelkih uporablja približno 50 različnih snovi, ki vsebujejo aluminij. Te snovi imajo zelo različne lastnosti, kot sta topnost v vodi in stabilnost pri različnih vrednostih pH.

Predvsem topnost v vodi je zelo pomembna značilnost za kozmetiko. Telo lahko presnavlja samo vodotopne snovi in s tem sproži reakcijo, pa naj bo ta pozitivna ali negativna.

Snovi, ki vsebujejo aluminij, se večinoma uporabljajo v deodorantih in antiperspirantih, šminkah, zobnih pastah in tudi kot premaz za UV-filtre v kremah za sončenje.

 

 

V antiperspirantih najdemo predvsem vodotopne soli, kot je aluminijev klorohidrat. Te soli so topne v vodi pri nizkih, kislih pH vrednostih. Soli se raztopijo v vodi, da se uporabijo v izdelku. Pri nanosu na kožo, se soli združijo z znojem in kožo, ki imata bolj nevtralen pH. Posledica tega so kemično inertni, nereaktivni kompleksi z relativno visoko molekulsko maso. Tvorba teh kompleksov preprečuje, da bi snovi, ki vsebujejo aluminij, prodrle skozi kožo in preprečujejo, da bi telo absorbiralo aluminij. Ti kompleksi igrajo ključno vlogo pri antiperspirantni funkciji. Zamašijo znojne kanale, da znoj ne pride na površino kože, zato ta ostane suha.

 

Weleda deodoranti

Naravni deodoranti Weleda niso antiperspiranti, ki blokirajo pore in preprečujejo potenje. Deodoranti Weleda ne vsebujejo aluminijevih soli – le sestavine naravnega izvora. Te naravne sestavine zmanjšajo aktivnost bakterij, ki spremenijo sestavo svežega znoja brez vonja. Samo zaradi te bakterijske aktivnosti nastane neprijeten vonj znoja. Eterična olja, uporabljena v deodorantih Weleda v spreju in roll-onih, podpirajo splošni protimikrobni učinek, ki upočasni rast bakterij in prekrije vonj po znoju.

Zakaj Weleda ne proizvaja antiperspirantov? Naše telo svojo temperaturo uravnava predvsem s potenjem, saj izhlapevanje vlage na površini kože le-to ohlaja. Poleg kroženja krvi skozi kožo in maščobno tkivo, je to pomemben način uravnavanja telesne temperature. Ko se znojimo, naše telo ne le izgublja vodo, ampak izloča tudi toksine in metabolite; znojenje torej pomaga očistiti naš sistem. Pravzaprav se naše telo neprestano znoji, ne da bi to sploh opazili. Skupaj z izločanjem sebuma je ta kožna aktivnost organska osnova za spiritualno izkušnjo našega telesa – omogoča nam občutek zavedanja telesa.

 

 

Dodaj odgovor

PREJMITE 15 % POPUST in se prijavite na naše e-novice
Prijavite se zdaj in prejmite 15% popust ob prvem nakupu. Ne zamudite te priložnosti in razvajajte svojo kožo z naravnimi izdelki.
Za še več vsebin nas lahko spremljate na družbenih omrežjih
PRIJAVITE SE
Strinjam se s pogoji
Ne hvala